Aluevaalit, maakuntien mahdollisuus?

Voin myöntää, että ajatus siitä, että maakunnilla olisi enemmän alueellista päätösvaltaa, on kutkuttanut vuosien saatossa mukavasti mahanpohjaa. On toisaalta tärkeä, että Suomen kokoisessakin maassa pystyttäisiin alueellisesti päättämään asioista ketterästi. Esimerkiksi Kainuussa kriteerit päätöksissä on täysin erit kuin vaikkapa Uudellamaalla.

Voisi siis ajatella, että aluevaalit olisi askel kohti tätä, ja olisin ottamassa innokkaasti vastaan kyseiset vaalit.

Todellisuus on kuitenkin muuta. Aluevaalit ovat kehno toteutus tästä hienosta unelmasta.

En tiedä, mitä etua tämän uudistuksen tulisi ajaa. Osittaisen vastuun (sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen) siirtäminen uudelle tasolle, joka ei kuitenkaan tule toimimaan mitenkään nopeammin, vaan tuo lisää byrokratiaa, ei ole kovin edullista kansalaisille.

On hyvä muistaa, että meillä on jo toteutettu maakuntamallilla terveydenhuoltoa esimerkiksi Kainuussa, eikä se ole ollut kovinkaan riemuvoittoa. Vaikka joillakin alueilla homma on saatu pyörimään – kuten Sotkamossa, jossa etävastaanotto on lisääntynyt, ja joka on ainakin paikallisten mukaan toimiva – on esimerkiksi pääpisteellä Kajaanissa todella tahmeaa toimintaa. Aikoja ei saa, hoidon laatu on heikkoa, eikä tietystikään tekijöitä löydy. Samalla ympäri maakuntaa terveyskeskuksien palveluita supistetaan minimiin tai poistetaan kokonaan. Yksinkertaisesti ei löydy resursseja pyörittämään näin laajaa toimintaa.

Ehkä olen ikuinen pessimisti ja luon tummat tulevaisuuden kuvat sen takia. Toisaalta se takaa sen, etten lähde näihin vaaleihin mukaan luomaan toimimatonta hallintoa, vaan aidosti haluan olla pitämässä huolen, ettei tämä heikennä entisestään palveluita.

Loppuun tahdon lisätä, että tämä voisi olla hyvä uudistus, ja jopa Suomelle edullinen, jos tämä olisi tehty kunnolla heti alusta asti. Hallintorakenteet olisi pitänyt purkaa ja luoda täysin uusi pohja, eikä yrittää rakentaa uutta korttitaloa jo huojuvan korttitalon päälle.

Vastaa