Kattavasti koko Oulu

Olen kotoisin Kajaanista, tarkalleen ottaen Otanmäestä. Eli kuulun niihin syrjäkylän asukkaisiin. Tiedän siis hyvin, miten usein tuntuu, ettei päättäjät kuuntele aidosti kaikkia asukkaitaan. Ymmärrän kuitenkin sen, että yleensä on helpointa ja järkevintä leikata juurikin kunnan laita-alueiden toiminnasta ja palveluista. Käyttöasteet ovat (tavallisesti) matalammat näillä alueilla. Tämä ei kuitenkaan saa tarkoittaa, että näiden alueiden asukkaat jätetään huomioimatta päätöksiä tehdessä.

Oulu on laajalle levittäytynyt. Osa alueista on hiljentynyt, minkä takia palveluita joudutaan supistamaan kyseisillä alueilla. Asukkaille se on tietysti pettymys.

Kannatan talouden osalta järki edellä menemistä. Sehän tarkoittaa aikalailla sitä, että leikkaukset kohdistuu sinne, missä toiminta tai palvelu ei ole kannattavaa. Samalla se kuitenkin tarkoittaa sitä, että voidaan myös etsiä tilalle uudenlaisia ratkaisuja. Jos kirjasto ei ole kannattava, voidaanko alueelle perustaa etäkirjasto, jonne voi tilata ja palauttaa toisen kirjaston tuotteita sähköisesti. Entä jos se muutaman oppilaan koulu onkin rakenteeltaan erinomaisessa kunnossa, voitaisiinko löytää ratkaisua, jossa sitä ei hylätä ja pureta. Olisiko mahdollista lähialueelta saada oppilaita sinne?

Yksinkertaisesti leikkauksia on voitava tehdä, mutta niiden kanssa on hyvä pohtia mahdollisuuksia, joilla ei laiminlyödä asukkaita.

Tähän liittyen on hyvä nostaa myös julkinen liikenne esille. Yksityisautoilusta ei tule rankaista. Juurikin laitamilla asuville perheille auto on helposti se parhain muoto kulkea. On tärkeää, että jokainen pääsee keskustaan myös kätevästi omalla autolla. Keskusta on tärkein osa kaupunkia, eikä sinne pääsyä tule keneltäkään evätä. Tämä ei tietystikään poissulje julkisen liikenteen kehittämistä. On vain todella tarvittavaa pohtia asioita monenlaisten ryhmien kannalta.

Huomaan kyllä, että keskustassa asuessa voi helposti sokeutua kaiken yksinkertaisuuteen. Tilaanpa ruokaa kotiin, käväisenpä tuossa naapurikaupassa, no kävelenpäs verikokeisiin, ai bussi tuleekin tuossa. Siksi onkin onnekasta päästä aina välillä käymään Otanmäessä ja muistaa, miten kaikki ei toimikaan niin yksinkertaisesti, eikä jokainen säästö ole aina oikeaa säästöä.

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

  1. KrokoDiili

    On hyvä muistaa että suuri osa ihmisistä ei valitse suoraan itse missä asuu. Kuitenkin helpompi asua hyvien reittien varrella, jos annetaan rakentaa.

    1. shnorofi

      Tämäpä juuri! Leikkauksien ohella on hyvä myös rakentaa.

Vastaa