Pitkäaikaissairaat ja sote-uudistus

Törmäsin tuossa ohimennen kirjoitukseen, jossa pohdittiin pitkäaikaissairaita ja sote-uudistusta. En ehtinyt paneutumaan tekstiin syvemmin. Asia jäi kuitenkin mielen päälle.

Olen itsekin pitkäaikaissairas. 2017 minulle puhkesi kilpirauhasen vajaatoiminta, jota onnekseni ruvettiin hoitamaan YTHS:llä (Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiö) erään lääkärin toimesta. Oma vajaatoiminta kuuluu juuri näihin haastaviin tapauksiin, joissa arvot ovat heitelleet, ja hoitava lääkärinikin sai raapia päätään useamman kerran. Kuitenkin hän piti huolen, että kaikki tutkittiin perinpohjaisesti.

Vuoden 2021 alussa YTHS uudistui, jolloin palvelu laajeni myös koskemaan ammattikorkeakoulun opiskelijoita. Tällöin myös tapahtui muutoksia työntekijöiden vastuualueissa, minkä takia tipahdin hoitavan lääkärini listalta. Päädyin tästä syystä toiselle lääkärille, jolle jouduin selittämään yksityiskohtaisesti vajaatoimintaustani, mutta koska arvot olivat sillä hetkellä viitealueilla, lääkäri ei reagoinnut huonoon vointiini. Sain kuitenkin tämän jälkeen takaisin alkuperäisen lääkärin, jonka kanssa saatiin taas asioita selviteltyä.

Syksyllä 2021 valmistuin, se tarkoitti myös hoitosuhteen päättymistä hoitavan lääkärini kanssa. Tällä hetkellä tilanteeni on hyvä, mutta olisi aika varata kontrollikäyntiä ja löytää uusi lääkäri. Kuitenkaan en koe tätä kovin helpoksi asiaksi. Jo tuon yhden ”vääränlaisen” lääkärin takia tuntuu tosi haastavalta lähteä etsimään uutta lääkäriä.

Tästä päästäänkin itse sote-uudistukseen. Miten voidaan varmistaa, että jatkossa pitkäaikaissairaat saavat jatkuvaa, tehokasta ja toimivaa hoitoa?

Yksi tärkeimmistä asioista on ehdottamasti digitaalisuus. Meiltä löytyy Omakanta, jonne taltioi helposti lääkärikäynnin yhteydessä oleellisemmat asiat (entinen lääkärini aina painotti tarkastamaan Omastakannasta, mitä oltiin sovittu ja puhuttu, jos jotain unohtuu). Juuri tällainen tietokanta on tärkeä. Tällaisesta pitäisi pystyä tarkastamaan nopeasti ja yksinkertaisesti oleellisemmat asiat. On uuvuttavaa lähteä kertaamaan joka kerta omaa sairaushistoriaa, etenkin jos siinä on ollut useita haasteita. Kuitenkin tätä tapahtuu, joten onkin oleellista panostaa tietokannan toimivuuteen juurikin sote-uudistuksen yhteydessä.

Tässä tietysti on otettava huomioon, että lääkäreillä (ja hoitajilla) tulee olla aikaa kirjata ja lukea kyseiset tiedot kattavasti.

Digitaalisuudella voidaan myös huomioida etäpalveluiden, kuten vastaanottojen, mahdollisuudet. Nämä tulee ottaa sotessa joustavasti arkeen mukaan. Niiden avulla voidaan varmistaa, että hoitoa voidaan tarjota myös silloin, kun paikalle ei päästä, tai vaikkapa alueella ei olekaan tarjota johonkin tiettyyn aihealueeseen erikoistunutta lääkäriä.

Näen myös tärkeänä, ettei pitkäaikaissairaita lähdetä pompottelemaan eri lääkäreiden luo ”sattumalta”. Jos hoitosuhde pitää siirtää toiseen paikkaan, on tärkeää, että hoidettava on tietoinen siirrosta. Siirrossa on tärkeää, että tiedot siirtyvät joustavasti uudelle taholle.

Näistä mikään ei tietysti toteudu ilman resursseja. Siksi on erityisen tärkeää, että panostetaan olennaisiin asioihin, joilla voidaan pitää huoli, että soten taso pysyy samana tai mieluiten paranee.

Lisäyksenä tähän loppuun haluaisin sanoa, että nämä eivät tietysti ole pelkästään pitkäaikaissairaiden kannalta hyviä asioita, vaan niitä voidaan hyödyntää yleisestikin sairaudenhoidossa.

Vastaa