Yliopisto – Linnanmaalta Raksilaan?

Ensisijaisesti Oulun yliopiston muutto on yliopiston omissa käsissä. On kuitenkin tärkeää, että päättäjät ja kuntalaiset ilmaisevat omia mielipiteitään aiheesta, joten tässä tulee omani.

Voisin kannattaa muuttoa, jos tilanteessa koko Linnanmaan kampus muuttaisi Raksilaan, ja samalla voitaisiin todistaa, että opiskelijoille voidaan tarjota hyvää ja edullista asumista yliopiston läheisyydestä, opiskelutilat olisivat ensiluokkaiset ja muutenkin opetuksen taso säilyisi (tai parantuisi). Tällaista dataa ei kuitenkaan ole saatavilla.

Ymmärrän, että tällä hetkellä muuttoa puoltaa taloudelliset kustannukset. Esimerkiksi jokainen Linnanmaan yliopistolla käynyt tietää, että rakennus on yhtä käytävää. Sellaisen tilan lämmityskustannukset ovat huikeat. Tällaisessa tilanteessa on varmasti helppo katsella sitä uutta tonttia ja rakennusta.

En kuitenkaan näe, että olisi kenenkään edun mukaista, että yliopistoa ripoteltaisiin pitkin Oulua – en usko, että koko Linnanmaan kampusta pystytään muuttamaan keskustan seudulle. Aikanaan arkkitehtuurin osasto saatiin tuotua osaksi Linnanmaan yhteisöä. Aivan taannoin taas saatiin kampukselle myös AMK. Yhteistyötä niin opetuksen että opiskelijoiden osalta. Miksei sitä haluta jatkaa ja hyödyntää? Halutaanko sitä, että opiskelijoiden ja opetushenkilökunnan pitää ravata kampusten välillä? Halutaanko eriyttää eri aloja toisistaan? Kuka on todellinen voittaja ja kuka häviäjä?

Linnanmaalle on muodostunut erinomainen asuinalue. Tarjolla on monipuolista asumista järkevällä vuokrahinnalla, tärkeimmät palvelut löytyvät läheltä ja – ehdottomasti tärkeintä – yliopisto on aidosti lähellä. Eikä voida unohtaa opiskelijoiden näkökulmasta yhteistyömahdollisuuksia ympäröivien yritysten kanssa.

Yliopiston muuton perusteluna on käytetty esimerkiksi yliopiston vetovoimaisuutta. Keskustakampus koetaan vetovoimaiseksi. Todellisuudessa sijainnin ei pitäisi vaikuttaa vetovoimaisuuteen, vaan yliopiston sisältö, mitä se tarjoaa ja missä se voittaa muut yliopistot.

Eniten pelkään, että yliopisto menee sieltä, missä aita on matalin, vaikka sen pitäisi keskittyä tarjoamaan parastaan opiskelijoille, henkilökunnalleen ja tietysti tutkimuksen saralle. Jos voidaan todistaa, että muutto varmasti parantaisi opetuksen ja tilojen laatuja, eikä opiskelijat joutuisi kärsimään siitä, sitten voidaan antaa mennä vain. Tällä hetkellä päätöksen teko tuntuu olevan lompakko ja tuo vetovoima edellä.

Kannatan enemmän kehittämään nykyistä kampusta ja parantamaan entistä enemmän liikenneyhteyksiä Linnanmaalle – myös Kontinkankaan ja Linnanmaan välilläkin. Haluan uskoa, että tässä on vaihtoehtona muutakin kuin joko tai.

Aikanaan kun lähdin opiskelemaan Oulun yliopistolle, harmittelin enemmän niitä räikeitä seiniä kuin yliopiston sijaintia. Asunnon löytäminen oli helppoa, eikä tarvinnut miettiä, onko esimerkiksi kauppa liian kaukana, julkisilla ja pyörällä pääsi helposti keskustaan ja takaisin. Ajan kuluessa yliopiston räikeät seinät muuttuivat kodikkaiksi, mutta edelleen näkemys Linnanmaasta säilyi. Toki kun opinnot vähenivät yliopistolla näillä viimeisillä opiskeluvuosillani, muutin keskustaan, koska halusin kokea keskusta-asumisen. Kuitenkin täysipäiväiselle opiskelijalle Linnanmaa on tarjonnut parastaan.

Vastaa